Protocol ERWD

Omslag groen.indd

Het Protocol ERWD (Ernstige RekenWiskundeproblemen en Dyscalculie) is een protocol dat niet alleen gaat over het herkennen en begeleiden van kinderen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie. Het is vooral een boek over de bouwstenen van goed rekenonderwijs.

In het boek staan een vijftal modellen die de leerkracht kan gebruiken bij het afstemmen van het rekenonderwijs op de leerlingen.

Het hoofdlijnenmodel laat de verschillende fasen zien die een doel ‘doormaakt’ binnen de leerlijn. Iedere fase heeft z’n eigen kenmerken. Aan de hand van het model ziet de leerkracht in welke fase de leerling zich bevindt en welke hulp het beste aansluit.

hoofdlijnenmodel

Het handelingsmodel laat zien dat eenzelfde doel op verschillende abstractieniveaus (handelingsniveaus) aangeboden kan worden. Aan de hand van dit model kan de leerkracht het handelingsniveau van een doel afstemmen op de rekenvaardigheid van de leerling. De vertaalcirkel is een concretisering van dit model.

handelingsmodel

Het drieslagmodel laat de verschillende fasen van het oplossen van een contextopgave zien. Aan de hand van dit model kan de leerkracht analyseren in welke fase de leerling vastloopt en welke hulp er toe doet.

drieslagmodel

De modellen bieden ondersteuning bij het afstemmen van het rekenonderwijs op de rekenvaardigheid van de leerlingen. Ze ondersteunen de leerkracht bij het kijken naar kinderen en het beredeneerd afwijken van de rekenmethode. De modellen kunnen gebruikt worden bij:

  • de voorbereiding van de rekenles
  • het bepalen van de inhoud van een (verlengde) instructie
  • het observeren en het bijstellen tijdens de les (diagnosticerend onderwijzen)
  • het analyseren van toetsen
  • het voeren van diagnostische gesprekken
  • het voeren van hulpgesprekken

De modellen helpen om boven de methode te staan: ‘wat laten de leerlingen zien en wat betekent dat voor de vervolgstappen die ik ga zetten?’.

Andere modellen uit het Protocol ERWD zijn:

Het fasenmodel voor het vroegtijdig signaleren en het stapsgewijs vaststellen van Dyscalculie. Deze fasen kunnen vertaald worden naar de zorgstructuur van de school.

Het sporenmodel voor de organisatie van de rekenles en de mate waarin differentiatie gerealiseerd kan worden.

De leerkracht die deze modellen begrijpt en toe kan passen ‘kan vliegen’.

Wilt u ook meer boven de methode staan en het rekenonderwijs afstemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen in uw klas? De vragen en knelpunten op school zijn vaak het startpunt voor de inzet van de modellen. We denken graag mee bij de vertaling naar de school en klas.  Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s