Passende Perspectieven

20180220_162350

In het referentiekader zijn het streefniveau (1S) en het fundamenteel niveau (1F) van het basisonderwijs beschreven. Er zijn echter leerlingen die, ondanks alle inspanningen, het fundamenteel niveau niet halen op 12-jarige leeftijd. Dan kan het nodig zijn om verdergaande keuzes te maken. SLO heeft in het project Passende Perspectieven een uitwerking van de referentieniveaus gemaakt voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.

Op de site van SLO zijn vier documenten te vinden: een wegwijzer, de profielschetsen, overzicht van de leerroutes en de doelenlijsten.

Uitwerkingen voor verschillende methoden

Om leerkrachten te ondersteunen bij de vertaling van de Passende Perspectieven naar een OPP of groepsplan zijn er uitwerkingen gemaakt. In de uitwerkingen van Passende Perspectieven staat per blok, per week, per les en per opgave aangegeven wat Passende Perspectieven zegt over het niveau van die opgave in leerroute 1, 2 en 3. De doelenlijst van SLO is hierbij als uitgangspunt gebruikt.

Let op: De uitwerkingen zijn geen routeboekje omdat ze niet beschrijven welke doelen de leerling op welk moment moet beheersen. Dit staat beschreven in de leerroutes van Passende Perspectieven. De doelen worden afgestemd op de rekenvaardigheid van de leerling en beschreven in het Ontwikkelingsperspectief (OPP). Dit resulteert in een beredeneerd aanbod. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een leerling met de bewerkingen op het niveau van groep 5 bezig is en daarnaast met een oriëntatie op procenten (leerstof groep 7).

De methode-uitwerkingen

De uitwerking van De Wereld in Getallen vindt u hier.

De uitwerking van Pluspunt vindt u hier.

De uitwerking van Maatwerk vindt u hier.

De uitwerking van Alles Telt vindt u op de site van Alles Telt als u als gebruiker inlogt.

De uitwerking van Wizwijs vindt u hier.

De uitwerking van Rekenrijk vindt u hier.

De uitwerking van RekenZeker vindt u hier.

 

Voor het SBO en SO geven de Passende Perspectieven veel mogelijkheden om beredeneerd af te wijken van het reguliere methodeaanbod. Door te vertragen, stagnatiepunten te omzeilen en de keuze te maken om bepaalde doelen niet meer aan te bieden, ontstaat ruimte om met praktische rekenen aan de slag te gaan.  Door minder doelen aan te bieden en de doelen die er wel toe doen meer te verdiepen, halen de leerlingen betere resultaten. Maar misschien wel het belangrijkste: de leerlingen ervaren weer rekenplezier!

Neem gerust contact op als u vragen heeft over het gebruik van Passende Perspectieven. We denken graag mee met de implementatie van Passende Perspectieven op uw school.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s