
In het referentiekader zijn het streefniveau (1S) en het fundamenteel niveau (1F) van het basisonderwijs beschreven. Er zijn echter leerlingen die, ondanks alle inspanningen, het fundamenteel niveau niet halen op 12-jarige leeftijd. Dan kan het nodig zijn om verdergaande keuzes te maken. SLO heeft in het project Passende Perspectieven een uitwerking van de referentieniveaus gemaakt voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
Op de site van SLO zijn vier documenten te vinden voor rekenen: een wegwijzer, de profielschetsen, overzicht van de leerroutes en de doelenlijsten.
Uitwerkingen voor verschillende methoden
Om leerkrachten te ondersteunen bij de vertaling van de Passende Perspectieven naar een OPP of groepsplan zijn er uitwerkingen gemaakt. In de uitwerkingen van Passende Perspectieven staat per blok, per week, per les en per opgave aangegeven wat Passende Perspectieven zegt over het niveau van die opgave in leerroute 1, 2 en 3. De doelenlijst van SLO is hierbij als uitgangspunt gebruikt.
Let op: De uitwerkingen van leerroute 2 en 3 zijn geen routeboekjes! In de overzichten staat namelijk niet beschreven in welke jaargroep de leerling de doelen zou moeten beheersen. Leerlingen in groep 7 werken dus niet automatisch in de methode-leerstof van jaargroep 7. De koppeling van de doelen en de jaargroep staat beschreven in de leerroutes van Passende Perspectieven.
De doelen worden afgestemd op de rekenvaardigheid van de leerling en beschreven in het Ontwikkelingsperspectief (OPP). Dit resulteert in een beredeneerd aanbod. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een leerling met de bewerkingen op het niveau van groep 5 bezig is en daarnaast met een oriëntatie op procenten (leerstof groep 7).
De methode-uitwerkingen
- De uitwerking van De Wereld in Getallen 4 vindt u hier.
- De uitwerking van Pluspunt 3 vindt u hier.
- De uitwerking van leerroute 2 en 3 in De Wereld in Getallen 5 en Pluspunt 4 is verwerkt in Rekenroute. Leerroute 1 is verwerkt in de 1F-lijn van de methode. Een uitwerking van leerroute 2 en 3 volgt binnenkort.
- Rekenroute is speciaal gemaakt voor Leerroute 2 en 3 en kan naast iedere methode gebruikt worden. Informatie over Rekenroute vindt u hier.
- De uitwerking van Maatwerk vindt u hier.
- De uitwerking van Alles Telt vindt u op de site van Alles Telt als u als gebruiker inlogt.
- In Alles Telt Q zijn de Passende Perspectieven te vinden in het jaaroverzicht in de Cockpit.
- In Getal & Ruimte Junior zitten de Passende Perspectieven in groep 5 tot en met 8 in de Niveaulijn van de methode.
- De uitwerking van Wizwijs vindt u hier.
- De uitwerking van Rekenrijk vindt u als u als gebruiker hier inlogt.
- De uitwerking van Startrekenen vindt u hier.
Voor het SBO en SO geven de Passende Perspectieven veel mogelijkheden om beredeneerd af te wijken van het reguliere methodeaanbod. Door te vertragen, stagnatiepunten te omzeilen en keuzes te maken, ontstaat ruimte om met praktische rekenopdrachten aan de slag te gaan. Door minder doelen aan te bieden en die doelen die er wel toe doen beter in te oefenen, halen de leerlingen betere resultaten. Maar misschien wel het belangrijkste: de leerlingen ervaren weer rekenplezier!
Neem gerust contact op als je vragen hebt over het gebruik van Passende Perspectieven, zowel voor individuele leerlingen als implementatie in de school.
Goedemiddag,
Voor 2 van mijn leerlingen gaan wij werken met Passende Perspectieven, methode is WiG.
Bestaan er ook praktische routeboekjes voor de leerlingen zelf, zodat ze bij iedere les weten welke stof ze moeten maken en welke niet?
Groet. Corinda
Beste Corinda
Hartelijk bedankt voor je vraag.
Nee, er zijn geen boekjes voor de leerlingen beschikbaar.
Bij het werken aan de leerroutes is het belangrijk om het aanbod aan te laten sluiten bij de rekenvaardigheid van de leerling.
Voor leerroute 1 (1F) is er vaak in de methode al een route uitgestippeld, voor WIG is dat het bijwerkboek. Kinderen werken langer met concreet materiaal, binnen betekenisvolle contexten, met een model, met eenvoudiger getallen en met een voorkeursstrategie. Zo werken ze zo lang mogelijk aan dezelfde doelen, maar op een ander handelingsniveau. Vanaf groep 6 werken ze aan de doelen van het bijwerkboek, de *-ster van de weektaak en de minimumdoelen van de toets. Bekijk per leerlijn of er basisdoelen zijn waaraan ze mee kunnen doen.
Voor leerroute 2 en 3 kun je de uitwerking niet gebruiken als routeboekje. Kinderen hebben vaak voorgaande doelen (uit voorgaande blokken of leerjaren) nog niet onder de knie en kunnen het tempo van de groep niet bijbenen. Het is daarom belangrijk dat ze eerst deze rekenvoorwaarden onder de knie te krijgen. Dat betekent dat ze (gedeeltelijk) eigen instructies moeten krijgen op hun eigen doelen (zone van de naaste ontwikkeling). Een deel kunnen ze misschien meedoen in het bijwerkboek, maar de voorgaande doelen moeten daarnaast aangeboden worden.
De uitwerkingen zijn dus niet bedoeld als routeboekje maar laten zien wat Passende Perspectieven zegt over de beheersing van dat doel op leerroute 1, 2 en 3. De uitwerking geeft dus niet het tijdstip aan waarop het doel beheerst moet worden. Dat zal voor leerroute 2 en 3 veel later zijn dan de rest van de leerlingen. Bijvoorbeeld: de WIG doelen van eind groep 5/begin groep 6 zijn voor de leerlingen op leerroute 3 de doelen die ze eind groep 8 moeten beheersen. Alleen de doelen breuken en procenten komen uit de leerstof van groep 6 en 7. De uitwerking laat dus zien welke doelen de leerlingen op de verschillende leerroutes moeten beheersen, maar niet het tijdstip waarop ze deze doelen moeten beheersen. Zie voor een globaal tijdspad het Passende Perspectieven-document ‘overzicht van de leerroutes’. Voor leerroute 2 en 3 zul je het aanbod moeten temporiseren zodat de kinderen de basisvaardigheden intensiever kunnen inoefenen.
Ik hoop dat dit een antwoord is op je vraag.
Mail of bel gerust als je meer vragen hebt.
Vriendelijke groet,
Bronja
Pingback: Toolkit Rekenen en dyscalculie - Passend Onderwijs Almere